Steen Wrensted Jensen: 30 salmeforspil og ledsagesatser

Steen Wrensted Jensen - 30 salmeforspil og ledsagesatser

Mixtur Portræt er en node-serie med forspil og ledsagesatser skrevet af danske organister.

I dette hæfte portrætteres organisten Steen Wrensted Jensen med en god håndfuld salmeforspil og intonationer.

Steen Wrensted Jensen fortæller:
Mit navn er Steen Wrensted Jensen og i dette portræt-hæfte vil jeg gerne præsentere 30 af mine salmeforspil og ledsagesatser.

Som dreng drømte jeg om at blive violinist, og sammen med mine forældre overværede jeg hver sæson omkring ti af Sønderjyllands Symfoniorkesters koncerter, - tænkte at det måtte være himmelsk at sidde deroppe på scenen og spille sammen med rare kolleger. I 12-års alderen begyndte jeg sideløbende med fortsat violinundervisning at spille klaver, og tre år senere spurgte min lærer, Skjold Høyer, om jeg havde lyst til at prøve at spille på orglet i Sct. Severin Kirke, hvor han var organist. Det havde jeg, og kort derefter begyndte jeg så at få undervisning i orgelspil. Efter knap tre år mente Skjold Høyer, at jeg var moden til en ny lærer, nemlig domorganist Svend Prip, og som Skjold Høyer sagde: ”så kan du spille på det store domorgel”. I mine unge år og senere i studietiden var jeg i øvrigt privilegeret derved, at jeg havde adgang til at øve på orglerne både i Sct. Severin Kirke og Haderslev Domkirke.

I 1986 bestod jeg Kirkemusikalsk Diplomeksamen fra Vestjysk Musikkonservatorium, hvor mine lærere var Steen Lindholm, Svend Prip og Christian Blom Hansen, som også førte mig op til Musikpædagogisk Eksamen 1987. Med Anders Riber som lærer debuterede jeg fra solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium i oktober 1988. Gennem årene har jeg som så mange andre ligeledes deltaget i diverse ”mesterkurser”, af hvilke jeg særligt husker og påskønner dem under Gaston Litaize og Flor Peeters.

Mit virke som fastansat organist begyndte 1. januar 1980 ved Øsby og Årø kirker, hvor orglet i Øsby Kirke dengang (siden blev Siseby-orglet fra 1819 opstillet i Haderslev Domkirke) var det ældst spilbare Marcussenorgel; et pragtfuldt instrument på 21 stemmer fra 1828. Efter fem år ved Augustenborg Slotskirke kom jeg i februar 1993 til Tønder Kristkirke, og her regner jeg med at afslutte min karriere, når tiden er inde.

Parallelt med organistgerningen har jeg tidligere undervist i orgel og teori på Løgumkloster Kirkemusikskole (afdelingen i Horsens), ligesom jeg i egenskab af violinist i perioden 1986-2000 var medlem af Vestjysk Symfoniorkester, hvis prøver og koncerter var mig til stor glæde og inspiration. Om end jeg aldrig kom til at spille violin i Sønderjyllands Symfoniorkester, så har jeg dog adskillige gange spillet orgel-continuo i orkestret, og når alt kommer til alt, er det nok også bedst for alle, at jeg blev organist.

 

Indholdsfortegnelse

Alle mine kilder skal være hos dig
Dejlig er den himmel blå (Meidell)
Den signede dag med fryd vi ser
Den signede dag med fryd vi ser ledsagesats
Der er en vej, som verden ikke kender (Barnekow) ledsagesats
Dommer over levende og døde
Et lidet barn så lysteligt (Balle)
Fuglen har rede, og ræven har grav
Giv mig, Gud, en salmetunge
Glade jul, dejlige jul (ledsagesats)
Guds Søn kom ned fra Himmerig
Gør døren høj, gør porten vid
Herre Gud! Dit dyre navn og ære (Norsk folkemelodi)
Hil dig, Frelser og Forsoner (Hoffman)
Jeg ved et evigt Himmerig
Julen har bragt velsignet bud
Lad det klinge sødt i sky
Nu bede vi den Helligånd
Nu falmer skoven trindt om land
Nu fryde sig hver kristen mand (Walter)
Nu takker alle Gud ledsagesats
O Herre Krist! dig til os vend
Opstanden er den Herre Krist
Opstanden er den Herre Krist ledsagesats
Se, hvilket menneske
Se, nu stiger solen af havets skød (Ring) ledsagesats
Tak og ære være Gud (ledsagesats)
Talsmand, som på jorderige (Lindeman)
Uberørt af byens travlhed
Vær velkommen, Herrens år