Søren Birch

Device

Søren Birch (f. 1955) er uddannet som kor- og ensembleleder ved Det jyske Musikkonservatorium, hvor han i mange år har været ansat som docent i korledelse og ensembleledelse. Han er nu ansat ved Løgumkloster Kirkemusikskole. Søren Birch er dirigent for kammerkoret Coro Misto som han dannede i 1991 og for Midtjysk Kammerkor som han dannede i 2011. Han har dirigeret Danmarks Radios kammerkor og Det svenske Radiokor. Desuden har Søren Birch dirigeret Aalborg Symfoniorkester, Det Jyske Ensemble, Prinsens Musikkorps,  Norddeutsche Sinfonietta samt en række amatørorkestre. Han er en efterspurgt instruktør ved korstævner og kurser og har tilmed undervist på Musikhögskolan i Göteborg og Den Norske Musikkhøgskole i Oslo.

Ved siden af dirigentvirksomheden er Søren Birch aktiv som komponist og arrangør. Søren Birchs virksomhed som komponist er meget tæt forbundet med hans virksomhed som kordirigent og musikformidler. En stor del af hans produktion værker for kor. Desuden har han skrevet mange sange indenfor forskellige genrer, spændende fra den enkle fællessang til mere krævende solosange. Mange af Søren Birchs værker er skrevet på bestilling, og mange af dem har han skrevet til sit kammerkor Coro Misto.

Stilistisk skriver Søren Birch i en melodisk og tilgængelig stil. Hans vokale værker er ofte blevet fremhævet for deres tekstnærhed og tætte stemningsmæssige sammenhæng mellem tekst og musik. I 2005 vandt Søren Birch komponistkonkurrencen ved musikfestivalen Holmboe i Horsens med kompositionen ”Gør dig rede” for lige stemmer og orgel.

I forbindelse med markeringen af 100-året for genforeningen i 2020 komponerede Søren Birch i et værk til Tyrstrup kirke, for kor og kammerensemble ”Fintvævet land” til tekster af Benedicte Præstholm. Desuden komponerede han ”Danmarkssuite” til tekster af Niels Brunse og ”Genforeningssuite” over melodier fra perioden omkring 1920, for kor og messingkvintet til Grænsekorene i Sønderjylland.