Langfredag (II)
Langfredag er der forskellige traditioner hvad angår gudstjenestens indhold.
Nogle kirker holder langfredags gudstjeneste vekslende med salmer og læsninger fra Jesu Kristi lidelseshistorie og uden prædiken.
Vor Herres Jesu Kristi lidelses historie, som står i salmebog og alterbog, er Johannes Bugenhagens sammenskrevne harmoni af Jesu lidelseshistorie, hvor afsnit fra de fire evangelier er flettet sammen i 25 tekstafsnit. Johannes Bugenhagen (1483-1558) var Martin Luthers kollega og medarbejder og var i København en periode og med til at indføre reformationen i Danmark i 1536.
Man kan sige, at den vestlige teologi er en langfredags-teologi. Der er uendeligt meget teologisk stof til eftertanke og fordybelse – og derfor er det oplagt at prædike ved langfredags gudstjeneste.
En mulighed for et tema langfredag er at prædike over de syv ord fra korset.
Teksterne til alterbogen er omfattende til langfredag og rummer alle fire evangeliers beretning om Jesu død på korset.
Lektien Sl.22 er en klagesalme og bøn. Salmens første vers råbes af Jesus fra korset (Min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig?).
Som valgfri læsning anføres Esajasteksten som i første tekstrække.
Evangeliet Lukas 23,26-49 beretter om Jesu sidste ord og hans død. Jesu ord på korset, 7 sætninger i alt, samles bag i salmebogen i ”Vor Herres Jesu Kristi lidelses historie”.
Evangeliet Johannes 19,17-37 beretter om vejen til Golgata, Jesu død og hans sidste ord ”Det er fuldbragt”.
Udvalgte salmer til dagen:
191 Gak under Jesu kors at stå
192 Hil dig, frelser og forsoner
193 O hoved, højt forhånet
203 O du Guds lam uskyldig
216 Der venter bag langfredags nat
Kirkesangbogen 918 Da Guds moder stod ved korset
Kirkeårets sorteste dag. Dagen med Jesu korsfæstelse og død. En dag som gennem musikhistorien er beskrevet i værker som Bachs Johannes-/ og Matthæuspassion, Pergolesis Stabat Mater, Händels Messias (anden del) samt ”De syv kors-ord” af bl.a. Schütz, Haydn og Franck. Af orgelmusik er Bachs store orgelkoral ”O Mensch, bewein' dein' Sünde Groß” BWV 622 selvskrevet (men ikke udgivet på Mixtur).
Bachs præludium i e-mol (fra de 8 små) er, med sine lange, smertefulde dissonant-ranker, et oplagt stykke denne dag; også César Francks lille indadvendte "Orgelstykke i d-mol" vil være velvalgt; og så findes der mange orgelkoraler over den store passionssalme ”O hoved, højt forhånet” af f.eks. Bach (Herzlich tut…), Frederik Matthison-Hansen og Niels la Cour. Andre orgelkoraler til dagen kunne være Frederik Matthison Hansens "O hjertekære Jesus Krist" eller Henrik Fibiger Nørfelts "O du Guds Lam uskyldig". Mozarts ”Ave verum”, der egentlig er en korsats er også skrevet til langfredag og den findes her i et orgelarrangement.
Klik på linket for at høre musikken på YouTube.
Dansk orgelmesse 01-004